INFORMACJE
Osoby zainteresowane pomocą żywnościową w ramach PO PŻ mogą być nią objęte jeśli znajdują się w trudnej sytuacji życiowej, spełniając przy tym kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 220 %* kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej:
*Z dniem 26.11.2020r. weszła zmiana mówiąca o zmianie kryterium dochodowego
WAŻNE!
Osoby, które korzystały z POPŻ we wcześniejszych latach i są zainteresowane dalszą pomocą powinny również złożyć nowe oświadczenie na podprogram 2020.
W związku z trwającym stanem epidemii COVID-19, możliwe jest zdalne kwalifikowanie odbiorców poprzez kontakt telefoniczny:
Tel. 32 642 84 67 / 32 642 94 01.
Kwalifikowanie osób do Podprogramu 2020r. rozpocznie się prawdopodobnie od listopada lub grudnia 2020r. O terminie poinformuje Ośrodek Pomocy Społecznej na stronie internetowej i w siedzibie Ośrodka.
Informacje o Podprogramie 2020r. znajdują się pod linkiem: https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2020
O TEMRINACH WYDAWANIA ŻYWNOŚCI INFORMUJE ORGANIZACJA PARTNERSKA LOKALNA:
ZESTAW ROCZNY
W ramach Podprogramu 2020 można otrzymać artykuły spożywcze w łącznej gramaturze ok 42,27 kg (ostateczne ilości poszczególnych produktów mogą ulec zmianie), w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe
groszek z marchewką 3,20 kg,
koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
buraczki wiórki 1,40 kg,
powidła śliwkowe 1,50 kg,
mus jabłkowy 1,44 kg
fasolka po bretońsku 1,50 kg.
2) Artykuły skrobiowe
makaron jajeczny świderki 5,00 kg,
płatki owsiane 1,00 kg,
ryż biały 2,00 kg,
kasza jęczmienna 1,50 kg,
herbatniki maślane 0,40 kg
3) Artykuły mleczne
mleko UHT 7 1,
ser podpuszczkowy dojrzewający 1,60 kg,
4) Artykuły mięsne
szynka drobiowa 2,40 kg,
szynka wieprzowa mielona 1,20 kg
5) Cukier
cukier biały 4,00 kg, • miód nektarowy wielokwiatowy 0,50 kg
6) Tłuszcze
olej rzepakowy 4,00 l.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL:
- warsztaty kulinarne
- warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia
- programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności
- warsztaty edukacji ekonomicznej.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.
Warsztaty są bezpłatne i przeznaczone dla odbiorców żywności z Programu POPŻ. O terminach warsztatów informować będzie Organizacja Partnerska Lokalna.